Quantcast
Channel: Web Girişim » Online Topluluk Yönetimi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Markalar Facebook’da neden takip ediliyor? [infografik]

$
0
0

Markaların Facebook, Twitter hesaplarını oluşturup, sosyal medya kampanyaları yürütmesinin gerekliliğinden bahsediyoruz. Peki bu markalar neden takip ediliyor? veya takipçiler neden bu markalarla sosyal medyada iletişim kuruyor?

Get Satisfaction ve Column Five Media‘nın yayınladığı infografik, kullanıcıların neden Facebook ve Twitter’da markaları takip ettiğini gösterirken, markaların sosyal medyayı nasıl kullanmaları gerektiğini de genel olarak ortaya koymuş.

Markalar Sosyal Medya'da neden takip ediliyor?

 

İnfografikteki önemli noktalar şu şekilde:

  • Özel teklif bekleniyor: Araştırma yapılan Facebook kullanıcılarının %36.9′u, Twitter kullanıcılarının ise %43.5′i “markalardan gelen özel teklifleri kaçırmamak” için markaları takip ettiğini iletmiş.
  • Yarışmalar paylaştırıyor: Aynı kullanıcıların %70′i de “yarışma olduğunda paylaşımlar yaptığını” belirtmiş.
  • Sosyal medya, kararlarını etkileniyor: %97′lik kısım; Bir ürünle ilgili satın alma ya da almama isteğinin, iyi ya da kötü yönde kararlarını etkilediğini belirtmiş.
  • Arkadaşlarına tavsiye ediyorlar: Facebook kullanıcılarının %62.09′u, Twitter kullanıcılarının %66.27′si markayı arkadaşlarına tavsiye ettiğini iletmiş.

Topluluk Yönetimi Uzun ama bir o kadar da verimli bir süreç!

Facebook ve Twitter’da yürütülen çalışmalar, “güven oluşturulan” , “etkileşim yaratılan” çalışmalardır. Google Adwords ile yürütülen bir kampanyayı analiz ederken kullanılan “kaç kişi gelmiş?”, “kaçı ürün almış?”, “kaçı e-posta adresini bırakmış?”, “ürün başına ne kadarlık reklam bütçesi kullanıldı?” , “Satın alan ziyaretçi / Adwords’ten gelen ziyaretçi” gibi sorular yerine farklı sorular sorulmalıdır.

Infografikte de belirtildiği gibi, kullanıcılar önce ilgi duydukları markayı takip ediyor/beğeniyor. Sonra yarışma ve tekliflere katılarak, paylaşarak bir şekilde etkileşim kuruyorlar. Süreçlerin tümünde de “arkadaşlarına markayı tavsiye ediyorlar”, ki bu; Adwords ile ya da herhangi bir reklam kampanyası ile elde edilemeyecek bir değerdir. Kullanıcı bir taraftan markayı sahiplenirken, diğer taraftan da markanın bilinirliğinin arttırılmasına ve yeni müşteriler kazanmasına yol açıyor.

Dolayısıyla “data toplama“, “üye kazanma”, “satış yapma” çalışmalarına tabii ki sosyal medya kanalları bir çok açıdan hizmet ediyor, ama asıl odak ziyaretçiyi “convert* etmekZiyaretçinin istenilen şeyi yapmasının sağlanması (e-bültene üye olması, ürünü alması, broşürü indirmesi vb.)” değil, sadakatini arttıracak uzun soluklu bir iletişim ortamı kurmak olmalı. Sosyal medya araçlarını kullanarak topluluk yönetirken amaçlara göre sorulması gereken soruları net olarak belirlemeli ve bahsettiğimiz güvenilen ve ağızdan ağıza yayılan marka üzerine çalışılmalıdır.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Latest Images